=

BOERENKOOL MET BLOEMEN

Een geheel nieuwe versie van een bekend recept. Hiermee maak je een doordeweekse maaltijd tot een feestje. Recept voor 4 personen.

Ingredienten

- 500 tot 600 gram gesneden boerenkool

- 1 kilo iets kruimige aardappelen

- 50 gram boter

- 1 fijne rookworst 

- 2 uien, grof gesnipperd

- 100 gram ontbijtspek, in blokjes 

- 1 vleesbouillonblokje 

- zwarte peper uit de molen en eventueel zout
- 2 eetlepels azijn
- 1 bakje BloomBites Majesteitelijke Mix


Voorbereiding

Schil de aardappelen en snijd in evengrote stukken, was de boerenkool, snipper de ui

Bereiding

Koken van aardappelen en boerenkool - Doe de geschilde en in even grote stukken gesneden aardappelen in een ruime pan. Giet er zoveel water bij dat de stukjes net onder staan. Doe er een bouillonblokje bij. Leg de boerenkool op de aardappelen en daar bovenop de rookworst (uiteraard zonder verpakking). Doe de deksel erop en breng aan de kook. Zet het vuur lager als het water kookt en laat het geheel twintig minuten zachtjes koken.
Controleer daarna of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken.
 Smoor de spekjes en ui. Zodra aardappelen en kool op het vuur staan doe je de spekblokjes of -reepjes in een pannetje met dikke bodem. Vet hoeft er niet bij, maar als je wilt kun je wel een lepeltje boter bij het spek doen. Verhit op middelhoog vuur. Als het spek is uitgesmolten gaan de uien erbij. Schep goed om, dek af met een deksel, en laat een kwartiertje op laag vuur smoren. De uien zullen langzaam caramelliseren, het spek verbrandt niet. Op het laatst kun je op hoger vuur en zonder deksel het spek en de ui fruiten als je ze nog bruiner wilt hebben.

Stampen van aardappelen en boerenkool - Als de aardappelen gaar zijn, haal je de rookworst uit de pan. Giet aardappelen en kool af, maar vang het kookvocht op (zet een litermaat in de gootsteen). Pak een aardappelstamper en prak aardappelen en kool grof. We maken geen puree! Doe er nu zoveel van het kookvocht door dat je een smeuige stamppot krijgt. Schep er met een houten spatel ui en spekjes door, doe er flink peper bij, een klont boter en de azijn. Nu pas proef je om te bepalen of er extra zout bij moet. Bouillonblokje en spek zijn namelijk ook al zout.


Serveren

Stamppot serveer je natuurlijk dampend in de pan, of in 1 persoon'ss keramieke pannetjes, met de rookworst er in zijn geheel of al in plakjes gesneden bovenop. Haal het 'kontje' van de eetbare bloemen uit het bakje BloomBites Majesteitelijke Mix waardoor de blaadjes loskomen en versier het geheel met de bloemblaadjes.